Er zijn van die bieren, die een speciaal plekje verdienen. Soms door een speciale vatrijping, een speciale productiemethode, bijzondere ingrediënten of vergisting, soms door het verhaal erachter.
L’ensemble di Montalcino heeft het allemaal. Een volmout Barleywine, twee jaar gerijpt op Brunellovaten uit Montalcino, Italie, 13% vol % alcohol, 16 verschillende soorten mout. Het hoeft geen betoog dat dit een complex bier is. Ontstaan door een toevallige ontmoeting met de eigenaren van het wijnhuis ‘Castelnuovo Tancredi,’ tevens eigenaren van Nutella en Ferero Rocher. Een zoektocht naar de beste wijnvaten, evolueerde later naar vooraanstaande wijnhuizen zoals Casanova di Neri, Banfi en momenteel het op één na grootste wijnhuis in Montalcino; Col D’Orcia, die ook nog eens biologisch produceren. Ik heb onlangs dit wijnhuis samen met mijn zoon bezocht, kennis gemaakt met de eigenaren en de basis gelegd voor een mooie samenwerking. In Italië doe je dat nog aan de eettafel met een goed glas wijn. We hebben de gereserveerde wijnvaten nog even geïnspecteerd op locatie, alvorens ze op transport zijn gegaan naar Baarle Hertog, Belgie. Na thuiskomst direct gevuld met L’ensemble. Na gemiddeld twee jaar geduld is dit prachtige bier klaar om afgevuld te worden. De enigszins mout-zoete barleywine, naast de invloed van de rode wijnvaten, vechten om voorrang in de smaak maar vinden elkaar in de ultieme balans. Dit bier kan zelfs de doorgewinterde wijndrinker bekoren. Het is dan ook niet vreemd, dat dit bier uitstekend te combineren is met rood vlees, speciale kazen en zelfs chocolade.
En omdat alles moet kloppen, hebben we een speciale Italiaanse fles gekozen, voorzien van een kaartje met wat extra uitleg en een fraai lakzegel. Allemaal handwerk!