Brouwen is een goede combinatie van een stukje wetenschap, kunst en ambacht

Het verhaal van “De Dochter van de Korenaar” is er één van voorbestemming. Een roeping om iets moois te creëren en een roeping tot het brouwersambacht. Bovendien een verlangen naar onafhankelijkheid en zelfstandigheid.

De Dochter van de Korenaar brouwt sinds 2007 speciaalbieren. Het begon met een ambitie. Het mooiste bier van de wereld maken. De weg hier naartoe heeft geleid tot een flink aantal smaken en stijlen. Perfect uitgebalanceerde speciaalbieren. Allemaal met een eigen verhaal.

Ronald Mengerink & Monique de Baat

De geschiedenis

De Dochter van de Korenaar

#ProefHetVerhaal

‘Ik kan beter tegen het sap van de Dochter van de Korenaar, dan tegen het bloed van de druiventros’

De naam, “De Dochter van de Korenaar” staat synoniem voor het woord “bier”. Deze dichterlijke benaming komt niet van onszelf. Al in de vroege 16de eeuw, had Keizer Karel V, oftewel Charles Quint, de ludieke uitspraak, dat hij meer hield van ‘het sap van de Dochter van de Korenaar,’ dan ‘van ‘het bloed van de druiventros.’ Hij hield dus meer van bier dan van wijn. Dit leverde hem niet alleen postuum, de eer, naamgever van onze brouwerij te zijn. Maar Keizer Karel V werd één van beschermheiligen van het Belgisch brouwersgilde en wordt tot op heden hier nog altijd om vereerd.

Waarom heeft ieder bier een Franse naam

Het begon allemaal in Frankrijk, met de aankoop van een te renoveren, Bretons huis. Het hogere doel was het realiseren van een microbrouwerij, geheel betaald uit eigen middelen.  Een zevenjarig renovatieproject in Frankrijk ging hieraan vooraf, om dit pand uiteindelijk met winst te verkopen. Winst die gebruikt kon worden om zelf een eigen  brouwerij te bouwen. Als nalatenschap draagt ieder bier een Franse naam,  een ode aan ons project in Frankrijk, waar het allemaal begon en waardoor de droom gerealiseerd kon worden.

The sky is the limit

Mede door het winnen van enkele prestigieuze prijzen, heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels staat er een moderne en geautomatiseerde brouwerij. Waar ooit werd begonnen in een schuurtje, staat nu een bedrijf met een capaciteit van 10.000 HL per jaar. Een succesverhaal? Een beetje wel, maar ook één van hard werken.

De Dochter van de Korenaar brouwerij

Een bijzondere locatie

Met hun 30 enclaves – zowat de helft van alle enclaves ter wereld – zijn Baarle-Hertog (B) en Baarle-Nassau (NL) absolute koplopers. Baarle is het meest unieke enclavecomplex met 22 Belgische en 8 Nederlandse losse stukjes grondgebied. Onze brouwerij is gevestigd in één van die 22 Belgische enclaves van Baarle-Hertog, deels omringd door het Nederlandse Baarle-Nassau. Niet voor niets noemt men ons bijzondere dorp ‘World Capital of Enclaves’

Onze winnende bieren

Trots op ieder bier wat wij maken

Wat is nieuw

Nieuws Activiteiten & Agenda

Meer over de Dochter van de Korenaar