Nieuwsbrief De Dochter van de Korenaar – december 2024

Suggesties van de chef

Ontdek onze bieren in Gastro-Beers Tasting Room

Antwerpen

In het hart van Antwerpen vind je Gastro-Beers Tasting Room, dé plek om de rijke Belgische biercultuur te ervaren en te waarderen. Hier kun je unieke smaken ontdekken en de verhalen achter de bieren leren kennen. We zijn trots dat een hoofdstuk van dat verhaal wordt geschreven door de bieren van Brouwerij De Dochter van de Korenaar.

Onze Barrel Aged bieren zijn een ware smaakbeleving. Klanten worden keer op keer verrast door de complexe en rijke smaken die deze bieren te bieden hebben. Een van de absolute favorieten is de La Renaissance Grand Cru. Dit bijzondere bier, gerijpt op Bourgogne wijnvaten, biedt een perfecte samensmelting van bier- en wijnsmaken.

Onlangs hebben ze bij de Beer een geweldige foodpairing geprobeerd: La Renaissance Grand Cru met verse oesters. De complexe, bitter-fruitige en fris-zurige tonen van het bier combineren prachtig met de zilte rijkdom van de oesters. Een smaakervaring die je niet wilt missen!

Kom langs in Gastro-Beers Tasting Room en laat je verrassen door deze unieke combinaties en de uitzonderlijke bieren van De Dochter van de Korenaar. Proef de passie in elk glas!

Core Range bier van de maand december: Sans Pardon

No excuse: just enjoy

Sans Pardon is een volmoutbier met hergisting. Deze klassieke zware bitterzoete ‘Russian Imperial Stout’, combineert de koffie- en chocoladetoetsen, met een vleugje ‘rooibos’ dat zorgt voor dat tintje fruitigheid.

Sans Pardon De Dochter van de Korenaar

Ambassadeur van de maand december

Ambassadeur van de maand december Brugs Beertje

't Brugs Beertje

Een iconische bierbestemming in hartje Brugge

’t Brugs Beertje heeft zijn plaats als pionier in de Belgische bierwereld meer dan verdiend. Het was een van de eerste cafés die bewust geen pilsbier schonk – een traditie die tot op de dag van vandaag in ere wordt gehouden. Hier draait alles om Belgische bieren van ambachtelijke kwaliteit en karakter.

Gelegen in het sfeervolle centrum van Brugge, is ’t Brugs Beertje veel meer dan zomaar een café. Het is een waardig degustatielokaal waar de passie voor Belgische bieren tot leven komt. Binnen- en buitenlandse gasten worden verwelkomd in een warme, nostalgische ambiance, waar de muren spreken van biergeschiedenis met talloze decoratieve bierartikelen.

Onder leiding van Dries Brouckaert straalt het café nog steeds vakmanschap en gastvrijheid uit. Met uitgebreide kennis en enthousiasme word je meegenomen in de wereld van Belgische bieren. Op de kaart staan ongeveer 300 verschillende Belgische bieren, waarvan vijf op tap. En ja, met regelmaat vind je daar ook de bieren van De Dochter van de Korenaar terug!

Voor wie Brugge bezoekt en van bier houdt, is een bezoek aan ’t Brugs Beertje een absolute must. En met een beetje geluk kun je er ook genieten van een van onze bieren vers van het vat. Niet voor niets wordt deze bierkroeg door de internationale bierwebsite RateBeer gerekend tot de beste bierbestemmingen ter wereld.

Barrel Aged bier van de maand december: Sans Pardon Pure Oak

Aged on new oak barrels

Een superieur, houtgerijpt, volmoutbier met hergisting op fles. Het bier rijpt gemiddeld negen maanden in nieuwe houten vaten. De robuuste tanninerijke eiksmaak en de ronde vanilletoetsen creëren een zeer smaakvolle, houtgerijpte stout.

Sans Pardon Pure Oak De Dochter van de Korenaar

Barrel Aged bier van de maand december: Sans Pardon Bourbon

Aged on bourbon barrels

Een superieur, houtgerijpt, volmoutbier met hergisting op fles. Het bier rijpt gemiddeld 12 maanden in Bourbonvaten. De houtrijping op de iets zoetere Bourbonvaten, creëren samen met de eikenhouten toetsen, een zeer smaakvolle, houtgerijpte stout.

Sans Pardon Bourbon De Dochter van de Korenaar

Woordje van de brouwer

Het einde van het jaar nadert alweer, een periode waarin we traditiegetrouw vaker genieten van luxueuzere bieren. Donkere, zwaardere bieren met verwarmende eigenschappen – van oudsher voedzaam om beter bestand te zijn tegen de winterse kou. Het begint al met het bockseizoen en gaat geleidelijk over in winter- en kerstbieren.

Voor ons als brouwerij betekent dit drukte op de bottelarij. Minder tijd om te brouwen, maar gelukkig zijn de ketels gevuld! Het brouwen van deze feestelijke bieren begint natuurlijk veel eerder – vaak direct na de zomer en in het geval van onze barrel-aged bieren zelfs jaren van tevoren. Inschatting, planning en logistiek spelen daarbij een grote rol, evenals overleg met marketing en sales. Je wilt immers precies genoeg bier hebben om aan de vraag te voldoen: niet te veel, maar ook zeker niet te weinig.

We zijn tevreden met waar we nu staan. Elk jaar blijven we groeien in volume, en gezien de uitdagingen van deze tijd is dat een prestatie waar we trots op mogen zijn. Nog een paar weken hard werken, en daarna kan ik rustig genieten van de feestelijke bieren. Maar misschien nog wel mooier is het om te zien hoe gasten in het proeflokaal intens genieten van een extra speciaalbiertje. Dat geeft mij persoonlijk veel voldoening.

Zelf geef ik in deze tijd van het jaar de voorkeur aan een rokerig bier zoals onze Bravoure of de Embrasse Peated Oak Aged, of een stevige stout zoals de Sans Pardon. Maar bovenal: laat je leiden door je eigen smaak en geniet van al het lekkers dat deze periode te bieden heeft.

Ons kerstbier, L’Esprit de Noël, is een aanrader. Deze spiced porter, verrijkt met winterse kruiden, is een echte feestelijke traktatie. Mis het niet!

Proost op een mooie feestmaand en de warmte van een goed glas bier.

Bierfestival in eigen huis, groot succes!

Een terugblik op ons magische bierfestival!

Wat een dag was het! In november organiseerden we ons eigen bierfestival bij De Dochter van de Korenaar – een evenement dat volledig in het teken stond van onze eigen bieren. En dat waren er meer dan 25! Bezoekers werden getrakteerd op een ware smaaksensatie, met als hoogtepunt de exclusieve ‘masterclass’ waarbij we samen de kelder indoken. Hier ontdekten deelnemers iets écht bijzonders: een creatie die geen bier is, maar waarbij bier wel de basis vormt. Onze donkere, zoete gerstwijn van maar liefst 19% vol., die 8 jaar op houten vaten heeft gerijpt en ‘geportoriseerd’ is, stal de show. Daarnaast maakte ook de nieuwe blonde Maltport Tout va Bien zijn debuut – en beide werden met groot enthousiasme ontvangen.

Een festival vol beleving en verrassingen
Originaliteit maakt het verschil, en dat hebben we laten zien! We mochten bijna 300 enthousiaste bezoekers verwelkomen. In de Vintagebar bracht sommelier Tom de Block je in vervoering met de wereld van Barrel-Aged bier. In de brouwerij schonk ons team met passie de mooiste bieren en deelden ze de verhalen achter elk glas. Je zintuigen werden langs alle kanten geprikkeld: van onze overheerlijke bourgondische plankjes, winterse BBQ en versgemaakte goulashsoep tot de unieke blindproeftasting en een gezellige fotoshoot.

En als kers op de taart: een live optreden van Louis met zijn zelfgeschreven Korenaar-lied én een energiek optreden van een oud-leerling van Monique. Het was een dag om nooit te vergeten – een festival met magie in de lucht!

Voor alle nieuwsbrieflezers die erbij waren: bedankt! Jullie enthousiasme maakte deze dag tot een feest.

Ben je op de foto geweest en benieuwd naar het resultaat? Bekijk het via:

www.byesther-photography.com  (Deze link gaat niet naar de foto’s, maar naar de homepage)

We kijken nu al uit naar het volgende festival.

Overig nieuws