Nieuwsbrief De Dochter van de Korenaar – februari 2025

Een nieuw jaar, nieuwe smaken

Woordje van de brouwer

Brouwer Ronald De Dochter van de Korenaar

Embrasse Oak

Aged Aged on cognac-barrels

Op slechts anderhalf uur rijden van Bordeaux ligt de Cognac-streek.Deze regio geniet internationale bekendheid dankzij de beroemde sterke drank, ook wel de ‘drank van de goden’ genoemd. Omdat we alleen genoegen nemen met het beste, willen we deze vaten zo snel mogelijk naar onze brouwerij halen.

Embrasse is een bier dat zich perfect leent voor rijping op houten vaten, met name gebruikte spiritvaten. De lichtzoete smaak met tonen van karamel, koffie en chocolade kan uitstekend op tegen de uitgesproken smaken van sterke drank. Tot nu toe hebben we al twee varianten uitgebracht: Embrasse Blended OA, gerijpt op Speyside single malt whisky-vaten, en Embrasse Peated OA, gerijpt op Islay-vaten.

Nu hebben we de hand weten te leggen op een aantal vers geleegde cognac-vaten. Sterker nog: deze vaten moeten zelfs nog geleegd worden! Dat betekent dat we binnenkort samen met mijn zoon een tripje naar Frankrijk maken om de vaten persoonlijk te inspecteren en te keuren.

Het bier is inmiddels gebrouwen en staat klaar om de vaten half februari te vullen. Daarna begint het wachten – een proces dat ons geduld op de proef stelt – maar dat uiteindelijk zal resulteren in een heerlijke smaaksensatie tegen het einde van het jaar.

Wordt vervolgd!

Suggesties van de chef

Restaurant Vannu, Bavel

Antwerpen

Chef-kok Gijs Kemmeren staat bekend om zijn innovatieve groentekeuken. Met een stroom aan aandacht, inspiratie en technieken bereidt hij groenten zoals je ze nergens anders proeft. Kemmeren werkte bij diverse toprestaurants en ontdekte als chef bij vegetarisch restaurant Herberg de Kop van ’t Land zijn passie voor de groentekeuken.

Hier ontwikkelde hij een authentieke en creatieve signatuur die hij, na een aantal jaar ondernemen met zijn bedrijf GKFoods dat de Dry Aged rode biet in de markt zette, voortzet in zijn eigen restaurant Vannu. In de keuken wordt Kemmeren bijgestaan door sous-chef en culinaire duizendpoot Pierre van der Zee.

Iris Saaman ontwikkelde zich razendsnel in de groentekeuken van restaurant Herberg de Kop van ‘t Land. Met een gezonde dosis ondernemersdrift bedacht en realiseerde ze later het concept voor het Oogstpark in Dordrecht, waar ze kookte met de kas in haar achtertuin. Saaman kookte bij diverse vooruitstrevende restaurants die haar fascinatie voor lokale, hoogwaardige en plantaardige seizoensproducten aanwakkerde. Bij restaurant Vannu buigt eigenaar Saaman zich over het sappenarrangement, is ze een klankbord voor de keuken en vertelt ze het verhaal Vannu als gastvrouw aan tafel, bijgestaan door gastheer Willem Paulussen.

Foodpairing bij Embrasse Blended

Gebakken gierst met champignons, groenten van de barbecue, jus van cantharellen, olie van spinazie en crème van palmkool. Een hoofdgerecht met een rijke en volle smaak. Een bier dat hier heel mooi op aansluit is de Embrasse Blended. De houtrijping op whiskyvaten en een volmoutige smaak is prachtig bij dit gerecht.

Iris Saaman Restaurant Vannu
Gilzeweg 24, 4854 SG Bavel+31(0)161213008 | www.restaurantvannu.nl

Bier van de maand

Thuisproeverijtje

Sélection Embrasse

Het allereerste barrel-aged bier van ‘De Dochter van de Korenaar’. De Blended Oak aged Embrasse, rijpt op single-malt Speyside Whisky-vaten, gedurende ongeveer één jaar. In deze tijdspanne verzacht het bier door de tijd en neemt het duidelijke whisky-smaken op. Peated Oak Aged. Embrasse heeft een extra dimensie door zijn , het broertje van de blended Oak Aged Embrasse.

Bier van de maand:

Foodpairings tip

Parmigiano Reggiano is een iconische harde Italiaanse kaas. De Italianen noemen de kaas dan ook graag 'Koning der Kazen'. De kaas wordt gemaaktin de regio's van Parma en Reggio in het noorden van Italië. Ze worden gemaakt op ambachtelijke traditionele wijze uit rauwe melk. Parmigiano Reggiano heeft een zeer stevig zuivel dat brokkelt bij het snijden. De smaak is zeer intens en complex: robuust en pikant door de lange rijping, en tegelijk kruidig en vol karakter door het gebruik van rijke, rauwe melk

Ambassadeur van de maand

Ambassadeur van de maand Big Belly, Breda

Big Belly, Breda

Een iconische bierbestemming in hartje Brugge

#1 beste terras van Breda

In het bruisende hart van Breda, aan de haven, vind je Big Belly Bar & Restaurant – een monumentale locatie waar genieten van het leven centraal staat. Hier draait alles om craftbier, heerlijk eten en een ontspannen sfeer. Zoals ze zelf zeggen: “The good old days are now!”

Met trots stroomt ‘het sap van De Dochter van de Korenaar’ regelmatig uit een van deze taps. Iedere maand weten ze zelfs de meest veeleisende bierliefhebbers te verrassen met originele, seizoensgebonden bieren van onze brouwerij. Het blijft altijd spannend welke stijl je deze keer kunt ontdekken.

Het pand, een prachtige oude pastorie die ooit als bank diende, straalt geschiedenis uit en biedt een unieke ambiance. Of je nu geniet van het uitzicht op de Grote Kerk vanuit een tafel aan het raam, of neerstrijkt in de rustige, groene binnentuin – Big Belly biedt voor iedereen een fijne plek.

Maar het draait hier natuurlijk om bier. Big Belly beschikt over maar liefst 24 wisseltaps, met een selectie van de beste craftbieren uit hun eigen brouwerij en van gerenommeerde Europese brouwers. Bierinkoper Gijs Grootens vat het treffend samen:
“Wij willen de beste speciaalbierbar van Breda zijn. Dat kan alleen door bier van tap te serveren! Naast onze eigen bieren schenken we ook brouwsels van de beste brouwers van Europa.”

Bij Big Belly gaat de passie verder dan bier alleen. Het team staat bekend om hun liefde voor ambacht en creativiteit. Eten en drinken worden zoveel mogelijk zelfgemaakt, vaak met een culinaire twist die elke hap en slok bijzonder maakt.

Tip voor de zomer:
Als de zon weer volop schijnt, serveert Big Belly de perfecte zomerse bieren van De Dochter van de Korenaar. Een unieke combinatie van verfrissing en vakmanschap, ideaal om je zomerse dag in Breda compleet te maken.

Overig nieuws