Bij Barabas op de kaart werken ze met eerlijke seizoensgerechten en streekproducten! Ze maken graag heerlijke combinaties met wijnen maar zo ook met de heerlijke bieren van de dochter van de korenaar. De suggestie van de chef van deze maand: ceviche van zeebaars met een frisse yoghurt citrus smaak is verrassend lekker met de crime passionnel! Proef deze zomer de perfect harmonie van seizoensgerechten en ambachtelijke bieren bij Barabas.
Suggestions du chef
Seasonal bier van de maand augustus: Passe-Partout
Passe-Partout est une bière full-malt sans gluten, refermentée en bouteille. Une bière blonde riche en goût, peu alcoolisée, amère et fruitée.
Ambassadeur van de maand augustus
Café de pomp Enclavedorp
Het team van dit unieke pand aan de Singel in Baarle staat klaar voor koffie in de morgen, tot de late uurtjes met heerlijke biertjes! Al jaren vind je daar één van onze bieren; de Belle-Fleur.
Richard is als één van de eerste ondernemers met de Belle-Fleur van de tap gestart. Een mooie kans voor ons om de bierliefhebbers in ons eigen dorp te verwennen. Richard is voor ons dan ook met recht een ambassadeur, niet alleen voor het volume dat hij jaarlijks tapt, maar ook voor zijn aandacht voor lokale producten en lokaal ondernemerschap.
Onze bieren zijn inmiddels een vaste waarde in dit prachtige cafe. Dit is een plek waar jong en oud elkaar ontmoeten. Bij de Pomp, kent gezelligheid geen tijd en daar werkt Belle Fleur een beetje aan mee!
Barrel Aged bier van de maand augustus: Fleur Sauvage
Une bière de qualité supérieure, vieillie au bois, de type full-malt, refermentée en bouteille. La bière mûrit pendant 24 mois en moyenne dans des fûts de bois. La fermentation sauvage partielle, combinée au bois des fûts et à l'amertume du houblon, crée une bière sauvage funky, douce et acide.
Le mot du brasseur
Onze Barrel-Aged bieren zijn befaamd bij bierliefhebbers over de hele wereld. Al vanaf het begin is De Dochter van de Korenaar bezig met het laten rijpen van bieren op houten vaten. Gebruikt dan wel nieuw eiken. Onze vatenkelder noemen we ook wel liefkozend ‘onze schatkamer.’ Maar wat maakt nu deze bieren zo speciaal? Allereerst is het vaak een kwestie van opportuniteit. Bepaalde vaten komen op ons pad, worden aangeschaft en daarna bekeken welk van onze bieren zich het beste lenen om op deze vaten te rijpen. Daarbij is de kwaliteit van het hout en wat er in de vaten heeft gezeten leidend. De tijdsduur van rijping wordt bepaald door de kwaliteit van het vat, het soort eikenhout, de omgevingstemperatuur en het type bier. Gedurende de rijping vindt er een geringe mate van micro-oxydatie plaats, ook wel rijping genoemd, en een uitwisseling van smaken uit het hout. Bij nieuwe vaten hangt dit af van het soort hout en de mate van toasting. Bij gebruikte vaten hoofdzakelijk wat er van tevoren in heeft gezeten: whisky, jenever, wijn etc. Volgens onze filosofie dienen de vaten te rijpen bij constante lage temperatuur en een hoge luchtvochtigheid. Dit om zuur worden of ander bederf te voorkomen. De rijpingstijd bedraagt minimaal 6 maanden, meestal langer tot wel 4 jaar. Het bier krijgt hierdoor een zachte, ronde smaak, die op geen enkele andere manier verkregen kan worden. Met andere woorden wij nemen onze tijd, om deze bieren te maken, neemt u rustig de tijd om ervan te genieten.
Ronald Mengerink
Terugblik festival Sardinië
Het was de maand van de leuke en goed georganiseerde festivals, Hoppeville, Tdrinks en als hoogtepunt ons bezoek aan het bierfestival Isolabirra in Sardinië. Afgezien van het feit, dat we het er heerlijk hebben gehad, waren we er ook voor de business. Samen met TripelB, onze Italiaanse importeur Miquel uit Turijn, hadden we een missie. Ons bier op de kaart zetten in Sardinie! De organisator van het Isolabirra bierfestival, is al jaren lang fan van de Dochter van de Korenaar en had ons als Special Guest uitgenodigd. Een tof en sfeervol festival met vele enthousiaste bierliefhebbers. De onderhandelingen zijn begonnen en we hopen binnenkort de eerste vaten La Vie en Rose of Passe Partout naar Sardinië te transporteren.
NIEUW In de ketel, in het vat
La Bière Bock (nieuw)
Dit bockbier is een volmoutbier met hergisting. Dit karakteristieke donkerbruin herfstbier heeft een zachte caramelachtige, licht geroosterde koffiesmaak. In de nasmaak een ‘zachtzoete’, nootachtige toets met wat gebrande suiker. Dit bier verrast en verwarmt je.
La Bock Brunello (Aged on Brunello barrels)
Dit Bockbier is een volmoutbier met hergisting. Dit roodbruine bier heeft 6 maanden gerijpt op brunello vaten en is geblend met 10% van hetzelfde bier, gerijpt op bourbonvaten. In de neus rode wijn, toffee en caramel. Smaak van licht gebrande suiker en licht geroosterde koffie. In de nasmaak de rode wijn en heel subtiel een vleuge Bourbon.
Interesse in Bockbier op fust, reserveer tijdig via contact@dedochtervandekorenaar.be
Save the date: 14 & 15 augustus 2024
Markeer 14 en 15 augustus in jullie agenda, want De Dochter van de Korenaar zal aanwezig zijn op het Internationaal Streekbierenfestival in Zwevegem! Dit festival trekt jaarlijks ruim 12.000 bezoekers die komen genieten van meer dan 120 unieke streekbieren. Met een 35-tal brouwerijen uit binnen- en buitenland, waaronder ook wij, is dit dé plek om de nieuwste en meest geliefde bieren te ontdekken. Kom langs onze stand en proef het beste uit ons assortiment. Of je nu een doorgewinterde bierconnaisseur bent of gewoon houdt van een verfrissend glas, er is voor ieder wat wils.
Noteer ook alvast 1 september in je agenda voor onze exclusieve BBQ in ons proeflokaal! Deze unieke avond belooft een ware culinaire en bourgondische beleving te worden, waar onze beste bieren gecombineerd worden met verrukkelijke BBQ-gerechten.
Dit is de perfecte gelegenheid om samen met andere bierliefhebbers, maar wees er snel bij, want de plaatsen zijn beperkt.