Nieuwsbrief De Dochter van de Korenaar – juli 2024

Nieuwsbrief juli

Suggesties van de chef

Bar Rose Red - Brugge

Bar Rose Red is een hartverwarmend, sfeervol café in het centrum van Brugge, vlak bij de markt. Naast het ruime assortiment speciaalbieren op fles en van het vat kun je bij dit sfeervolle café ook terecht voor een lekkere hap. Zowel binnen als op het aangename binnenterras kun je genieten van onze La Vie en Rose van de tap, en IPA’s en barrel-aged bieren van de fles. Suggestie van de chef: heerlijk Japanse dumpling, zacht vanboven, krokant gebakken aan de onderkant.  De oosterse smaken combineren heerlijk met de Crime Passionnel. Instant happiness :)

Seasonal bier van de maand juli: Revanche

Criminally fine

Revanche is a full malt beer with refermentation in the bottle. This American IPA with triple dry-hopping, is fruity, juicy and bitter. The firm malt body combined with the American hops, provides the fine balance.

Revanche De Dochter van de Korenaar

Ambassadeur van de maand juli

Het Gildenhuis in Zele

Het Gildenhuis in Zele

Ronald Mengerink

Al 100 jaar een begrip in Oost-Vlaanderen. Sinds september 2022 zijn Marah en Freek de trotse uitbaters van dit biercafé. Met 7 tapkranen en een steeds wisselend assortiment op fles proberen we een gevarieerd aanbod Belgische bieren aan te bieden. Uit één van die tapkranen stromen ook de heerlijke bieren van De Dochter van de Korenaar. Daarnaast kun je er ook tal van de barrel aged bieren vinden. Met bieren van DDVDK bieden we niet enkel een mooi en leuk verhaal, maar ook heerlijke bieren aan.

Barrel Aged bier van de maand juli: Maurice

Aged on Oak Barrels

A traditional lambic, with refermentation in the bottle, a blend of one-year-old and three-year-old lambics. The result is a bone-dry, mildly acidic beer with characteristics of a Fino sherry.

Maurice De Dochter van de Korenaar
Ronald woordje van de brouwer

Woordje van de brouwer

Ronald Mengerink

Vandaag exact 40 jaar geleden begon mijn carrière als brouwer. Tijd om stil te staan bij hoe het allemaal begon.  het verhaal van mijn ontmoeting met een man die na al die jaren nog steeds een grote inspiratiebron voor mij is. En de inspirator voor mijn nieuwe bier "Maurice" De cirkel is rond, het verhaal gaat verder.

We schrijven najaar 1983 wanneer een jonge, ambitieuze, lichtelijk naïeve Nederlander naar België trekt om op zoek te gaan naar apparatuur voor zijn op te starten brouwerijtje. Vol goede moed, want België, het land van oneindig veel brouwerijen, bezat ook veel reeds gesloten brouwerijen.

Aangezien het world wide web nog een toekomstdroom was, moest op de ouderwetse manier gezocht worden: Via de gele Gids, de Kamer van Koophandel, maar vooral van horen zeggen. Na een lange, vermoeiende en enigszins teleurstellende eerste zoekdag (bij de weinige gevonden brouwerijen was of niets te koop, of te oud en kapot, of veel te groot) belandden we in de regio Brussel, het zgn. Pajottenland. Daar bleken de Lambik brouwers het al jaren moeilijk te hebben. Lambik, Geuze, Faro en hun afgeleiden Kriek en Framboise waren alle jarenlang geen gewilde bieren meer bij het grote publiek. Resultaat: Veel gesloten lambiek brouwerijtjes en geuzestekerijen.. Na een cafébezoek (de beste plek om de plaatselijke verhalen en geruchten op te vangen (en om onszelf wat moed in te drinken) togen we naar Asse, alwaar we vernomen hadden dat een Lambik Brouwer nog niet lang geleden haar deuren gesloten had.

Het was al donker (en koud en nat) toen we voor de deur stonden van brouwerij "De Pikkelstoel" , ook wel brouwerij Heyvaert genoemd, naar de eigenaar. De man die de deur opende was in onze ogen al oud, kalender, en slecht ter been. Blijkbaar ook slecht gehumeurd, want gelijk na het openen van de deur zei hij: "ik em gin bier meer" Na enige uitleg van mijn kant, dat ik een startende brouwer was op zoek naar bruikbare spullen, klaarde zijn gezicht en humeur een heel stuk op. We werden in ieder geval een stuk vriendelijker binnengevraagd. Na uitwisseling van de noodzakelijke beleefdheden bleek de goede man Maurice te heten.

Maurice ging ons voor door de inmiddels verlaten vloermouterij, naar de bottelarij (werkelijk prehistorische door stoom aangedreven monsterlijk grote machines), de trappen op naar de brouwketels, en nog hoger naar de moutmolen ("zo goed als nieuw, 5000 kg/uur"). Ik keek mijn ogen uit: Zo zag een brouwerij er in mijn beleving uit; Maar dan wel een brouwerij van rond 1900. 

Al pratende met Maurice leerde ik dat hij het liefst de hele brouwerij wilde verkopen, inclusief 2,5 ha land, eigen hopveld, boerderij. De prijs? 1 miljoen Belgische franks.... Ik kan mijn haren nu nog uit mijn kop trekken dat ik dat toen niet gedaan heb... maar goed; Er moest flink geïnvesteerd worden om de prehistorische apparatuur te vervangen, en Lambik bracht toen zo goed als niets op. Bovendien had ik plannen voor mijn eigen brouwerijtje in Groningen. 

Terug in de keuken schonk Maurice ons een glas van de allerbeste Geuze (hij had toch geen bier meer?) die ik ooit gedronken heb. 25 jaar gerijpt. De onderhandelingen konden beginnen. Ik had wel wat bruikbare zaken gevonden, helaas niet zoveel, want ook hier was het merendeel of te groot, of te moeilijk verplaatsbaar, en informeerde naar de prijs. Hier sloeg ik toch wel enigszins van achterover, en na wat over en weer bieden en klagen kwamen we er niet uit. Enigszins kribbig werden we weer weggestuurd (ik kon hem zien denken: 'zuinige Hollanders') en ietwat ontgoocheld reden we de straat uit. Om vervolgens enkele straten verder tot de ontdekking te komen dat we een rekenfoutje gemaakt hadden. De prijs was factor 10 minder dan wat we dachten. Uiteraard gelijk omgekeerd, om ons in de deuropening enigszins beschaamd te verontschuldigen voor het valuta misverstand. Verder onderhandelen was niet nodig, de prijzen waren uiteindelijk meer dan schappelijk, en besloten werd om flessen, bakken, houten tonnen, een bierpomp en ander kleinmateriaal aan te kopen. We spraken af de andere dag terug te komen om alles uit te zoeken en te regelen. Na een bijzondere nacht en slaapplaats..in Brussel. Met veel te veel bier, waren we de volgende dag terug. Tijdens de lunch en gedurende de rest van de dag kregen we het levensverhaal van Maurice te horen (en hij mijn korte levensverhaal), en ontstond er gaandeweg steeds meer wederzijds respect en vertrouwen. Uiteindelijk won de decennialange ervaring van Maurice het van mijn jeugdig enthousiasme, en nam ik iedere raadgeving aandachtig in mij op. Veel tips en   trucs die je alleen van iemand uit de praktijk kunt leren, en die ik hedendaags nog steeds bij mijn werk in ere houd. In een veel later deel van mijn leven met bier kwam ik veel over de vloer bij andere Lambik brouwers: Eylenbosch, Vanderlinden, De Neve, Timmermans, en mijn waardering voor hun vakmanschap en zware arbeid nam alleen maar toe. 

Nu, in mijn 2e carrière als brouwer, en bijna aan het einde, moest het er een keer van komen; Ik zou zelf een traditionele Lambik gaan brouwen. Onze apparatuur bij De Dochter van de Korenaar leent zich voor het brouwen van vele bierstijlen, en van houten vaten hebben we ook genoeg. Maar een koelschip was nog niet voorhanden en moest dus aangeschaft worden. In december 2020 was het zover, de eerste brouwdag met alles d'r op en d'r aan: Turbid mashing, 45 % ruwe tarwe, overjarige hopbloemen, en een kooktijd van 5 uur. Wat we enigszins anders doen, is dat we de volledige vergisting en rijping buiten onder een afdak laten plaatsvinden. Dit om mogelijke contaminatie met onze andere bieren te vermijden. Inmiddels zijn we ruim 3 jaar verder en zijn de eerste flessen gevuld met een blend van 2- en 3- jaar oude Lambik. 

Uit respect voor de brouwers in Pajottenland zullen we het geen Geuze noemen. Maar om de bierstijl accuraat te omschrijven voor onze klanten, noemen we het 'outdoor Lambik'. De naam van dit voor mij heel speciale bier kan natuurlijk alleen maar "Maurice" zijn. Nog enkele maanden hergisten we op de fles (op de wilde gist, geen cultuurgist toegevoegd) en dan is mijn cirkel rond.

Terugblik haringhappen

De nieuwe haring met Noblesse VSOP is de perfecte match. Het zilte van de haring met het fris droge van de VSOP, kan menig liefhebber bekoren. Recht uit de zee, door naar de Dochter van de Korenaar. Speciaal voor onze klanten opgehaald in Spakenburg, door vrienden van de brouwerij. Eind middag waren we al los.

Begin van een traditie?

Introductie van Maurice in kleine kring

Geschreven door Raymond van der Laan

Gouden momenten beleef je met bier, hoor je wel eens zeggen. Gisteren was zo'n gouden moment. Ronald Mengerink ontkurkte zijn Maurice, een 'outdoor lambik', en petit comité.

Een bier dat drie jaar onderweg is geweest. Wat zeg ik, meer dan veertig jaar. Naamgeving rond lambik en geuze blijft een dingetje, maar deze ode aan mentor Maurice Heyvaert zal op weinig problemen stuiten vanuit het Pajotse, verwacht ik. De oude lambiekbrouwer hielp destijds de piepjonge Ronald op weg door zijn ervaringen - en bier - te delen. De twee hadden

een goede band, en dat wil wat zeggen als je weet dat meneer Frank Boon himself ooit eens door de oude Heyvaert de deur is gewezen.

'Mals', was het instemmende commentaar van het publiek over dit bier, dat onder dat afdakje buiten de brouwerij bezwangerd werd door Belgische en Nederlandse gisten uit de blote buitenlucht. We zijn immers in Baarle-Hertog, waar je op straat kunt hinkstapspringen over de talloze grenslijnen.

Het is geen nieuws dat ik een groot fan ben van DvdK. Deze brouwerij, deze brouwer, is volkomen authentiek. Volkomen. "Ik doe alles zelf," was Ronald's antwoord op de vraag of bij het het versnijden van de inhoud van de vaten nog enige hulp had gehad. Ronald is een van de meest pure brouwers die ik ken. Dank voor dit moment Ronald!

Enfin, het bleef nog lang gezellig langs de Oordeelsestraat. Er waren toastjes met cottage cheese. Er was kaas met DvdK bier. Er was Ronald's eigen ham. Er was 'no-bake cake' van maestro Derek Walsh, waar we nog meer van gaan horen. Er ging een fles Eylenbosch open van minstens veertig jaar oud. Althans, het vermoeden is daar, want fles noch kurk gaven enige informatie prijs. Het maakte wel op overtuigende wijze duidelijk dat geuze echt zo lang bewaard kan worden. Dat bewaarpotentieel wordt ook Maurice toegedicht. De eerste batch is al verkocht. Rep je dus naar de winkel; op 1 juli gaat ie officieel in de verkoop.

Save the date: Zondag 7 Juli - Opendeur dag

Bezoek onze brouwerij in Baarle Hertog

Ben jij een bierliefhebber en benieuwd naar hoe je favoriete drankje wordt gemaakt?  Kom dan op 7 juli tijdens de Opendeur dag naar Brouwerij De Dochter van de Korenaar en geniet van een dag vol smaak en gezelligheid!

Tijdens onze open tastings ontmoet je de brouwer zelf. Hij vertelt je alles over onze bijzondere bieren en natuurlijk mag je proeven! Laat je verrassen door de heerlijke smaken en de verhalen achter elk bier. Of sluit je aan bij een van onze rondleidingen en krijg een kijkje achter de schermen van onze brouwerij. Ontdek hoe wij onze bieren brouwen en proef direct van het resultaat. De rondleidingen zijn om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur. Aanmelden is fijn, niet verplicht!

Other news