‘I prefer the juice of the daughter of the ear of corn above the blood of the grapes.’

Emperor Karel (1500-1558) after Old Mechelen Chronicles

Special beers

The special beers in our range are our "pearls" in the assortment. Mostly aged in wooden barrels in our cellar, the heart of the brewery. Time does its work here and complex beers are created, that will charm to the most spoiled beer drinkers. Gastronomically, the beers can be combined well with culinary delights, as well as Burgundian dining!

Bien sur met Cranberries

nieuw / in ontwikkeling

*NIEUW* Ons allereerste ‘fruitbier’!  Gebaseerd op ons Barrel-aged bier ‘Bien Sur’, een Gin-Sour ale. Licht zurig, donker bier, met lichte ginsmaak. Door toevoeging van een grote hoeveelheid Cranberries, krijgt dit bier een ‘boost’ die het nodig heeft om een superfris, zuur, fruitbier te worden. En dat is gelukt!

Bien sur met Cranberries

samenwerkingen

*NIEUW* In samenwerking met Bakker Adams te Baarle Hertog, hebben we een bier gemaakt met deels oud getoast brood en vergist met verschillende soorten honing.

Primeur op Borefts 2019.

Bravoure Oak and smoke

nieuw / in ontwikkeling

*NIEUW* Dit bier ontleent haar rooksmaak aan het gebruik van een flinke dosis op beukenhout gerookte ‘Bambergse Rauchmalz’ . Er ontstaat een balanceerd rokerig bier met een subtiele carameltoets.
Deze versie is gelagerd op een combinatie van rode wijnvaten  & nieuw hout , met een vleugje Rozemarijn.

Absoluut het BBQ bier bij uitstek! Heerlijk bij geroosterd vlees en stoverijen.

Enkel verkrijgbaar op 50 cl

Rien ne va plus

'Porto' gemaakt van bier!

*NIEUW* Innovatief en verrassend. Na een bezoek aan een Porthuis in Porto, onstond het idee om op dezelfde manier, een Porto van bier te maken. Een speciaal daarvoor gebrouwen gerstewijn, wordt na een aantal dagen vergisting, op sterkte gebracht door toevoeging van graanalcohol. De vergisting wordt daardoor gestopt. Met achterlating van veel restsuikers. De zoete versterkte gerstewijn van 19 vol.%, wordt daarna meerdere jaren op houten vaten ‘geportoriseerd’ Vooralsnog verkrijgbaar als drie – en vierjarige versie.

Finesse Pure Oak

op puur hout gerijpt

Uit onze “Pure Oak Series”

Dit zijn een aantal bieren uit ons assortiment die een rijping krijgen op ‘Virgin Oak’ vaten; oftewel vaten die nog nooit gebruikt zijn, nieuw dus.

Sans Pardon pure oak series

op puur hout gerijpt

Our first beer of the ‘Pure Oak Series’:

These are / will be beers matured on new Bulgarian oak barrels. This type of wood has characteristics of both American oak and French oak; beautiful vanilla keys paired with spicy oak keys. Through maturing these beers for six months in these casks, they get incredibly beautiful wood / vanilla flavors.
The practice will learn us which beers will eventually come in the ‘pure oak series’; We already know that above all blond beers come into their own with this kind of barrel aging.

Style: Classic heavy bittersweet ‘Imperial Stout’ with a touch of ‘Rooibos’, 11% vol. / serving at 11 ℃

L'Ensemble Pure Oak series

op puur hout gerijpt

A full malt barley wine of 13% by volume, which is brewed once a year; fermented       with beer and wine yeast. These are / will be beers matured on new Bulgarian oak barrels.
This type of wood has characteristics of both American oak and French oak; beautiful vanilla keys paired with spicy oak keys. Through maturing these beers for six months in these casks, they get incredibly beautiful wood / vanilla flavors. Aged for 1 year on virgin oak

Memoires 1- 2- 3
special blends of different oak beers from our cellar

Style: / serving at 12 ℃

Noblesse Pure Oak

op puur hout gerijpt

Uit onze “Pure Oak Series”

Dit zijn een aantal bieren uit ons assortiment die een rijping krijgen op ‘Virgin Oak’ vaten; oftewel vaten die nog nooit gebruikt zijn, nieuw dus.

Nouveau Riche

op wijnvaten gerijpt

A Special 'Belgian' White beer , brewed with extra buckwheat and Rosemary. After fermentation the beer gets a 4 month maturation on Brunello barrels. A different , complex and still refreshing Wheat beer.

Available on 33 cl - 20 L - 30 L
6% vol ale 14 plato
240 kg mout / 10 hl
kleur 16EBC
bitterheid 24 EBU
hops: Magnum, Mandarina, El Dorado

Bien-Sûr

op wijnvaten gerijpt

Bij het brouwen van L’Ensemble blijft er nog zoveel extract over dat we er een extra bier van kunnen maken: een Gin-Sour ale. De opgevangen wort wordt met melkzuurbacteriën verzuurd. Daarna wordt het bier gebrouwen en vergist. Een rijping op houten (jenever)-vaten zorgt voor de nodige balans.

Foodparing:
Als aperitief
Stoofvlees

Fleur Sauvage

op wijnvaten gerijpt

Our IPA Belle Fleur is aged for almost 2 years on second use white Burgundy barrels. In the seconds  half of maturation in the presence op Brettanomyces.  Wild, complex and beautiful.

Style: Light blonde / intensly hopped beer with dry-hopping / barrel-aged / 6% vol / serving at 5 ℃

La Renaissance Gold / Silver

op wijnvaten gerijpt

Original English IPA with prolonged aging in white Burgundy barrels (Puligny-Montrachet), 7 vol%

La Renaissance is a revival of an old hit. In the years around 1800 the “India Pale Ale” was highly sought after in the UK. La Renaissance is made from malt and hops, which were most used in that time, and then matured for a year in wooden barrels. Through its long maturation, the beer is softer and less bitter. In addition, the beer takes tannins and flavors from the wood. Our own ‘twist’ to this story is the choice of the used barrels. We have chosen burgundy barrels of the brand, “Puligny Montrachet.’ This white Burgundy with its dry, earthy spiciness, complements the beer excellent. The slight acidity of the wine harmonizes wonderfully well with the bitterness of the beer. A few days before bottling, La Renaissance’ is dry-hopped with the popular hop variety “Nelson Sauvin.” This gives the beer a little more ‘Sauvignon Blanc’ character and a crispy, fresh hop flavor. La Renaissance is a wonderful and complex beer, that, with its multitude of flavors, will delight the most spoiled beer lover. ‘La Renaissance’ doesn’t have to be paired with food, but is a treat on itself. Taste the beer together with the wine: you will be surprised by the similarities.

Stijl: Style: English barrel-aged India Pale Ale / serving at 7 ℃

L 'ensemble

op wijnvaten gerijpt

Een volmout gerstewijn van 13% vol, die één maal per jaar wordt gebrouwen; vergist met bier- en wijngist

Met L’Ensemble zoeken we de grens op. Niet alleen de grens van het maximaal haalbare, want 13% vol is extreem zwaar voor een volmoutbier. Ook de grens tussen bier en wijn vervaagt, om namelijk aan dit alcoholpercentage te komen, geschiedt een deel van de vergisting m.b.v. wijngist. Het brouwen en vergisten van dit unieke bier vergt veel tijd en aandacht. Lees verder in het technische fiche.

Stijl: Barley wine (winterbier)

L'Ensemble di Montalcino

op wijnvaten gerijpt

A full malt barley wine of 13% by volume, which is brewed once a year; fermented       with beer and wine yeast. With L’ensemble we find the limit. Not only the boundary of the maximum possible, because 13% is extremely heavy for a full malt beer. But also the boundary between, beer and wine,  because to get this amount of alcohol, a part of the fermentation uses wine yeast. Brewing and fermenting this unique beer requires much time and attention.

Aged for 1 year on Brunello barrels (red wine).

Style: Barrel-aged Barley wine (winter beer) / serving at 12 ℃

La renaissance GRAND CRU

La renaissance GRAND CRU ons Koningsnummer

Oorspronkelijke Engelse IPA met langdurige rijping op witte Meursaultvaten (7% vol).
Door deze extra lange rijping van 2,5 jaar, wordt het bier zachter en minder bitter. Bovendien neemt het bier tannines en smaken uit het hout op. Onze eigen ‘twist’aan dit verhaal is de keus van de gebruikte vaten. Wij hebben deze keer gekozen voor Meursault-vaten.’ De lichte zurigheid van de wijn harmonieert wonderbaarlijk goed met de bitterheid van het bier. Enkele dagen voor het bottelen wordt ‘La Renaissance’ gedry-hopped met de hopsoort ‘East Kent Golding’ en een vleugje ‘Nelson Sauvin.’ Het resulterende bier weerspiegelt het romige vineuze karakter van de ‘Meursaultwijn’, tesamen met de bittere kruidigheid van de hop. Een groots bier met klasse.

La Renaissance gecombineerd met oesters, ze lijken voor elkaar gemaakt!

Stijl: Engelse barrel-aged India Pale Ale

Peated / blended Oak Aged Embrasse

op Whiskey vaten gerijpt

Embrasse matures four to six months in whiskey barrels. For the peated oak aged Embrasse Islay barrels are used; for the blended oak aged Embrasse non-peated whiskey barrels are used.
By barrel aging the beer it takes the rich tones of the whiskey and the beer gets a softer and fuller taste.
Both types do well with blue cheeses and nuts; but both beers are also excellent with venison. Peated Oak Aged Embrasse won the 2011 Zythos Consumer Trophy.

Style: Abbey / Stout / Porter Barrel-aged /  serving at 10 ℃

Noblesse VSOP

op Jenever vaten gerijpt

Accessible spicy blonde beer of only 5.5 vol% matured in gin barrels.

This beer has matured for eight months on  ‘Villiers’ genever barrels and 8 months in bottle. Noblesse VSOP is thus a clear beer, and has a very fine, light bitterness of hops and juniper. The beer is refreshing, smooth and has sufficiently long aftertaste. A perfect thirst-quenching beer.

Tasty with asparagus / dutch herring.

Style: Kölsch / Bitter / Blonde Barrel-Aged /  serving at 7 ℃

Peated Oak Aged Embrasse

op Whiskey vaten gerijpt

Embrasse lagert 4 tot 6 maanden op whiskey-vaten. Voor de Peated Oak Aged Embrasse zijn dat Islay-vaten; voor de Blended Oak Aged Embrasse zijn dat non peated whiskey-vaten. Door de vatrijping neemt het bier de rijke whiskey-tonen over, en wordt het bier zachter en ronder van smaak. Beide soorten doen het uitstekend bij blauwschimmelkazen en noten; maar ook prima bij wild-gerechten.

Peated Oak Aged Embrasse won in 2011 de Zythos Consumententrofée.

Stijl: Abdij / Stout / Porter Barrel-aged