‘Ik kan beter tegen het sap van de dochter van de korenaar, dan tegen het bloed van de druiventros.’

Keizer Karel (1500-1558) naar Oud Mechelse Kronieken

Speciale bieren

De speciale bieren in ons assortiment, zijn onze ‘pareltjes’ op biergebied. Veelal  jaren gerijpt op houten vaten in onze kelder, het hart van de brouwerij. Hier doet de tijd zijn werk en ontstaan complexe bieren, die de meest verwende bierdrinkers kunnen bekoren. Gastronomisch gezien zijn de bieren bij uitstek  te combineren met culinaire hoogstandjes, als ook Bourgondisch tafelen!

Bien sur met Cranberries

nieuw / in ontwikkeling

*NIEUW* Ons allereerste ‘fruitbier’!  Gebaseerd op ons Barrel-aged bier ‘Bien Sur’, een Gin-Sour ale. Licht zurig, donker bier, met lichte ginsmaak. Door toevoeging van een grote hoeveelheid Cranberries, krijgt dit bier een ‘boost’ die het nodig heeft om een superfris, zuur, fruitbier te worden. En dat is gelukt!

Pain Perdu

samenwerkingen

*NIEUW* In samenwerking met Bakker Adams te Baarle Hertog, hebben we een bier gemaakt met deels oud getoast brood en vergist met verschillende soorten honing.

Primeur op Borefts 2019.

Bravoure Oak and smoke

nieuw / in ontwikkeling

*NIEUW* Dit bier ontleent haar rooksmaak aan het gebruik van een flinke dosis op beukenhout gerookte ‘Bambergse Rauchmalz’ . Er ontstaat een balanceerd rokerig bier met een subtiele carameltoets.
Deze versie is gelagerd op een combinatie van rode wijnvaten  & nieuw hout , met een vleugje Rozemarijn.

Absoluut het BBQ bier bij uitstek! Heerlijk bij geroosterd vlees en stoverijen.

Enkel verkrijgbaar op 50 cl

Rien ne va plus

'Porto' gemaakt van bier!

*NIEUW* Innovatief en verrassend. Na een bezoek aan een Porthuis in Porto, onstond het idee om op dezelfde manier, een Porto van bier te maken. Een speciaal daarvoor gebrouwen gerstewijn, wordt na een aantal dagen vergisting, op sterkte gebracht door toevoeging van graanalcohol. De vergisting wordt daardoor gestopt. Met achterlating van veel restsuikers. De zoete versterkte gerstewijn van 19 vol.%, wordt daarna meerdere jaren op houten vaten ‘geportoriseerd’ Vooralsnog verkrijgbaar als drie – en vierjarige versie.

Finesse Pure Oak

op puur hout gerijpt

Uit onze “Pure Oak Series”

Dit zijn een aantal bieren uit ons assortiment die een rijping krijgen op ‘Virgin Oak’ vaten; oftewel vaten die nog nooit gebruikt zijn, nieuw dus.

Sans Pardon Pure Oak

op puur hout gerijpt

Uit onze “Pure Oak Series”

Dit zijn een aantal bieren uit ons assortiment die een rijping krijgen op ‘Virgin Oak’ vaten; oftewel vaten die nog nooit gebruikt zijn, nieuw dus.

L 'ensemble Pure Oak

op puur hout gerijpt

Uit onze “Pure Oak Series”

Dit zijn een aantal bieren uit ons assortiment die een rijping krijgen op ‘Virgin Oak’ vaten; oftewel vaten die nog nooit gebruikt zijn, nieuw dus.

Noblesse Pure Oak

op puur hout gerijpt

Uit onze “Pure Oak Series”

Dit zijn een aantal bieren uit ons assortiment die een rijping krijgen op ‘Virgin Oak’ vaten; oftewel vaten die nog nooit gebruikt zijn, nieuw dus.

Nouveau Riche

op wijnvaten gerijpt

Een Belgisch wit bier, gebrouwen met extra boekweit en Rozemarijn. Na hergisting, ondergaat het bier een 4 maanden, durende lagering op Brunello vaten. Het is een complex maar verfrissend bier!

Bien-Sûr

op wijnvaten gerijpt

Bij het brouwen van L’Ensemble blijft er nog zoveel extract over dat we er een extra bier van kunnen maken: een Gin-Sour ale. De opgevangen wort wordt met melkzuurbacteriën verzuurd. Daarna wordt het bier gebrouwen en vergist. Een rijping op houten (jenever)-vaten zorgt voor de nodige balans.

Foodparing:
Als aperitief
Stoofvlees

Fleur Sauvage

op wijnvaten gerijpt

Onze I.P.A. Belle-Fleur wordt op houten vaten verder gerijpt met toevoeging van wat wilde gist. Deze gedeeltelijk wilde vergisting duurt zo’n 1 ½ jaar.

Foodparing:
Diverse worst-soorten van de Butcher store
Zure zult (kop)
Roodschimmelkazen

La Renaissance Gold

op wijnvaten gerijpt

Oorspronkelijke Engelse IPA met langdurige rijping op witte Bourgogne-vaten (Puligny-Montrachet) 7% vol.

La Renaissance is een revival van een oud succesnummer. In de jaren rond 1800 was de ‘India Pale Ale’ zeer gewild in het verenigd koninkrijk. La Renaissance is gemaakt van de mout en hop, die toen het meest gebruikt werden, om vervolgens een jaar lang te rijpen op houten vaten. Zie technische fiche.

Proef de wijn eens samen met het bier, u zult verrast zijn door de overeenkomsten.

Stijl: Engelse barrel-aged India Pale Ale Oak

L 'ensemble

op wijnvaten gerijpt

Een volmout gerstewijn van 13% vol, die één maal per jaar wordt gebrouwen; vergist met bier- en wijngist

Met L’Ensemble zoeken we de grens op. Niet alleen de grens van het maximaal haalbare, want 13% vol is extreem zwaar voor een volmoutbier. Ook de grens tussen bier en wijn vervaagt, om namelijk aan dit alcoholpercentage te komen, geschiedt een deel van de vergisting m.b.v. wijngist. Het brouwen en vergisten van dit unieke bier vergt veel tijd en aandacht. Lees verder in het technische fiche.

Stijl: Barley wine (winterbier)

L 'ensemble Di Montalcino

op wijnvaten gerijpt

Onze barley-wine L’Ensemble rijpt gedurende ongeveer 1 jaar op Brunello vaten. Extra rijping en infusie van rode wijn en tannines uit het hout zorgen voor een krachtig en zeer gebalanceerde gerstewijn die zich met de betere (rode) wijnen kan meten.

Foodparing:
Rood vlees
Pure chocolade
Harde pittige kazen

La renaissance GRAND CRU

La renaissance GRAND CRU ons Koningsnummer

Oorspronkelijke Engelse IPA met langdurige rijping op witte Meursaultvaten (7% vol).
Door deze extra lange rijping van 2,5 jaar, wordt het bier zachter en minder bitter. Bovendien neemt het bier tannines en smaken uit het hout op. Onze eigen ‘twist’aan dit verhaal is de keus van de gebruikte vaten. Wij hebben deze keer gekozen voor Meursault-vaten.’ De lichte zurigheid van de wijn harmonieert wonderbaarlijk goed met de bitterheid van het bier. Enkele dagen voor het bottelen wordt ‘La Renaissance’ gedry-hopped met de hopsoort ‘East Kent Golding’ en een vleugje ‘Nelson Sauvin.’ Het resulterende bier weerspiegelt het romige vineuze karakter van de ‘Meursaultwijn’, tesamen met de bittere kruidigheid van de hop. Een groots bier met klasse.

La Renaissance gecombineerd met oesters, ze lijken voor elkaar gemaakt!

Stijl: Engelse barrel-aged India Pale Ale

Blended Oak Aged Embrasse

op Whiskey vaten gerijpt

Embrasse lagert 4 tot 6 maanden op whiskey-vaten. Voor de Peated Oak Aged Embrasse zijn dat Islay-vaten; voor de Blended Oak Aged Embrasse zijn dat non peated whiskey-vaten. Door de vatrijping neemt het bier de rijke whiskey-tonen over, en wordt het bier zachter en ronder van smaak. Beide soorten doen het uitstekend bij blauwschimmelkazen en noten; maar ook prima bij wild-gerechten.
Peated Oak Aged Embrasse won in 2011 de Zythos Consumententrofée.

Stijl: Abdij / Stout / Porter Barrel-aged

Noblesse VSOP

op Jenever vaten gerijpt

Toegankelijk pittig blond bier van slechts 5,5% vol gerijpt op jenervaten.

Dit bier van slechts 5,5% vol heeft 8 maanden gerijpt op ‘Villiers’ jenevervaten en 8 maanden op fles. Noblesse VSOP is hierdoor glashelder, en heeft een zeer verfijnde lichte bitterheid van jeneverbes en hoppen. Het bier is verfrissend, zacht en heeft voldoende lange afdronk. Een perfect dorstlessend degustatiebier.

Smakelijk bij asperges.

Stijl: Kölsch / Bitter / Blond Barrel-Aged

Peated Oak Aged Embrasse

op Whiskey vaten gerijpt

Embrasse lagert 4 tot 6 maanden op whiskey-vaten. Voor de Peated Oak Aged Embrasse zijn dat Islay-vaten; voor de Blended Oak Aged Embrasse zijn dat non peated whiskey-vaten. Door de vatrijping neemt het bier de rijke whiskey-tonen over, en wordt het bier zachter en ronder van smaak. Beide soorten doen het uitstekend bij blauwschimmelkazen en noten; maar ook prima bij wild-gerechten.

Peated Oak Aged Embrasse won in 2011 de Zythos Consumententrofée.

Stijl: Abdij / Stout / Porter Barrel-aged